Artikel van Daan Dirkse, 22 september 2023.

Stagnatie in de bouwkosten goed teken voor woningbouwcorporaties

Stagnatie bouwkosten woningbouwcorporaties
Afbeelding stagnatie bouwkosten woningbouwcorporaties

De bouw in Nederland heeft zware tijden gekend, en er staan vele uitdagingen te wachten. Ook voor woningbouwcorporaties. De enorme woningbouwopgave zou betaald moeten kunnen worden door de afschaffing van de verhuurderheffing per 1-1-2023, was de gedachte ten tijde van het opstellen van dat beleid. De enorme inflatie en bouwkostenstijging van de afgelopen periode door o.a. de oorlog in Oekraïne, gooiden echter flink wat roet in het eten.

Positieve ontwikkeling bouwkosten

Maar hoe staat het nu met de bouwkosten? Er zijn namelijk voorzichtig positieve berichten te bespeuren. Zo is het aantal uitgestelde en geannuleerde projecten gedaald, stijgt de interesse in bestaande en nieuwe woningen t.o.v. van het eerste kwartaal (volgens makelaars) en is de bouw minder bezorgd over de stijgende bouwkosten. Met name deze laatste ontwikkeling is een opsteker. Zo laten bijvoorbeeld koper en isolatie een dalende trend zien t.o.v. de vorige maanden.

Woningbouwcorporaties heroverwegen ontwerpen

Veel woningbouwcorporaties, ook enkele waar VKZ voor werkt, hebben goed moeten heroverwegen of het ontwerp wel gerealiseerd kan worden. Onder andere collega Daan Dirkse (Stadgenoot) bij project Thomas à Kempis en collega’s Rogier van Keulen en Patrick van Son bij Patrimonium (Veenendaal) bij project Franse Gat.

BouwMonitor Cobouw

In de BouwMonitor van Cobouw gaf in juni geen enkele aannemer aan “zeer veel last te hebben” van de hoge bouwkosten.

Dalende bouwkosten?

Gaan we dan helemaal terug naar het niveau van vóór 2020, het jaar voordat de prijzen begonnen op te lopen? Nee, dat niveau wordt niet snel meer gehaald. De prijsstijgingen vlakken deze zomer echter wel helemaal af en de prognose is dat de bouwkosten iets zullen dalen. Vanwege de nog steeds oplopende loonkosten is een algemene bouwkostendaling (voorlopig) echter een illusie.

Aannemersselectie vertragen

Soms kan het dus lonen om met een vooruitziende blik de planning van de aannemersselectie te vertragen, om in een rustigere markt het project aan te bieden bij aannemers. De aannemers kunnen dan immers een meer realistische prijs afgeven die ook stand kan houden richting de uitvoering.