VKZ houdt huurpuntenmodel up-to-date én kijkt vooruit

Wijzigingen Nederlandse woningwaarderingsstelsel (WWS)

Op 1 juli 2023 zijn er nieuwe wijzigingen in het Nederlandse woningwaarderingsstelsel (WWS) doorgevoerd, met de volgende belangrijke aanpassingen:

  • WOZ-waarde punten: voorheen leverde een hogere WOZ-waarde meer punten op. Nu levert dezelfde woning minder punten op, bijvoorbeeld een huurwoning met een WOZ-waarde van €200.000 levert nu 44 punten op, in plaats van 52 punten.
  • Hogere huurprijzen per WWS punt: de huurprijzen zijn vanaf 1 juli 2023 met circa 10% per punt gestegen voor zelfstandige woningen.
  • Verlaging liberalisatiegrens: de liberalisatiegrens is verlaagd van 149 naar 136 punten per 1 juli 2023.

Huurpuntenmodel VKZ 1-7-2023

Op basis van de bovengenoemde wijzigingen hebben we een huurprijsberekeningstool ontwikkeld die inzicht biedt in de maximale huurprijzen van een woning. Hiermee kunnen klanten eenvoudig en overzichtelijk een beeld krijgen van de (maximale) huur voor woningen. Ook is het mogelijk om meerdere typen woningen een totaaloverzicht (op complex niveau) van de huurpunten en huurprijs te genereren.

Aanvullende tool wetsvoorstel betaalbare huur

Daarnaast hebben we ook speciaal een tweede tool ontwikkeld waarin het wetsvoorstel betaalbare huur van demissionair minister Hugo de Jonge in zit verwerkt. De tweede tool bevat onder meer informatie over andere relevante wijzigingen, zoals hogere waardering voor energielabels, de invoering van een midden huurgrens en aanpassingen in de waardering van privé buitenruimtes op basis van kleinere staffels.

Zowel het huurpuntenmodel van VKZ (tool 1-7-2023) en het aanvullende model (tool 1-1-2024) bieden helderheid over maximale huurprijzen voor verschillende woningtypen en stellen u in staat tot complexniveau-overzichten. Bij afname van de tool(s) houden wij u ook op de hoogte van eventuele verdere wijzigingen in de wetgeving die van invloed kunnen zijn op de huurmarkt.

Contact

Voor op maat gemaakt advies en vragen over de impact van deze veranderingen op uw project, kunt u contact opnemen met Koen van den Brink via k.vandenbrink@vkzbv.nl of telefonisch via 033 303 07 09.