Beste plan voor Smakkelaarsveld in Utrecht

Gemeente Utrecht heeft een voorlopige winnaar geselecteerd met het beste plan voor het Smakkelaarsveld in Utrecht: Lingotto, samen met Arup, Studioninedots, ZUS en VKZ. De beoordelingscommissie van de gemeente heeft vertrouwen in de samenwerking met deze partijen op deze complexe locatie. Momenteel wordt er gewerkt aan het opstellen van het contract tussen de gemeente en Lingotto. In de zomervakantie wordt de opgave definitief gegund en daarna wordt het plan bekend gemaakt.

Het Smakkelaarsveld – gelegen naast Utrecht Centraal en Hoog Catharijne – heeft de laatste jaren geen echte bestemming gehad, maar diende vooral als bouwplaats en als openbare fietsenstalling. Vanwege die onaantrekkelijkheid en de bestemmingloosheid is het Smakkelaarsveld nu vooral een plek waar de meeste mensen zo snel mogelijk langslopen.

Maar dat wordt binnenkort anders. Met het winnende plan wordt het Smakkelaarsveld weer verbonden, hersteld en krijgt het gebied weer betekenis. Er komt wonen, groen en de Leidse Rijn wordt doorgetrokken. De afgelopen zes maanden hebben Lingotto en haar partners – in concurrentie met twee andere partijen – gewerkt aan een visie en een ambitieus plan voor deze complexe ruimtelijke opgave. VKZ was verantwoordelijk voor de alle financiële en economische aspecten van het plan.

In de voorselectie waren er drie partijen geselecteerd omdat zij samenwerken, kunnen luisteren, transparantie, creativiteit, ambitie en optimisme in hun DNA hebben zitten. Onmisbare eigenschappen om op deze plek te ontwikkelen. Samen met de mensen uit de stad, de directe omgeving, raadsleden en ambtenaren, is de identiteit bepaald voor deze plek die de basis vormde van de plannen van deze drie partijen.

Ons plan wordt na de zomervakantie onthuld op de locatie zelf. Het volledige proces is te volgen via de website CU2030 (http://www.cu2030.nl/page/smakkelaarsveld). Naar verwachting wordt het Smakkelaarsveld in 2022 opgeleverd en wordt het een plek om van te houden!