Renovatie Hogeschool Viaa in spotlights op Energiedag hogescholen

Op vrijdag 15 maart 2019 kwamen vastgoedexperts van verschillende Nederlandse hogescholen bijeen op de Saxion Hogeschool in Deventer voor de Energiedag.

De Hogeschool Viaa stond tijdens deze dag in de spotlights als hogeschool die al veel heeft bereikt op het gebied van energie en duurzaamheid. Collega Wiebe Daalderop van VKZ gaf samen met Bert-Jan Jonker van de Hogeschool Viaa een presentatie over de in 2018 afgeronde renovatie van het gebouw. VKZ begeleide Viaa bij deze renovatie van het eerste initiatief- tot en met uitvoeringsfase. Tijdens de gefaseerde renovatie van de Hogeschool (9.076 m2 BVO) bleef het casco overeind. De gehele schil van het gebouw (gevels, puien en daken) inclusief de gebouwinstallaties werd vernieuwd. Ook werd een WKO-systeem aangelegd en zijn er 564 PV-panelen op het dak geïnstalleerd. Al deze maatregelen hebben geleid tot een verbetering van de energieprestatie van het gebouw van label G naar A!

Wiebe Daalderop en Bert-Jan Jonker vertelden over de financiering, de aanbesteding en de belangrijkste ‘lessons learned’ van dit grootschalige project. Een grote uitdaging was onder andere het gelijk laten lopen van het bouwproces met het onderwijsproces. Communicatie en informatieverstrekking richting betrokkenen medewerkers en studenten is hierbij van groot belang geweest. Een filmpje werd ingezet om medewerkers, studenten en overige betrokkenen te informeren.

Meer lezen over hoe hogescholen hun bijdrage moeten gaan leveren aan het klimaatakkoord? https://www.scienceguide.nl/2019/03/klimaatakkoord-vraagt-inzet-van-hogescholen/