Collectief DansBlok wint de VKZ Spoffin OFF Award 2023

VKZ Spoffin OFF Award 2023

Tijdens de dertiende editie van straattheaterfestival Spoffin in Amersfoort heeft het Nederlandse dansgezelschap Collectief DansBlok de VKZ Spoffin OFF Award 2023 gewonnen. Samen met festivaldirecteur en artistiek leider Alfred Konijnenbelt overhandigden VKZ-directeuren Saskia Knoop en Wiebe Daalderop de award en het bedrag van € 2.500 aan Collectief DansBlok, dat zij kunnen gebruiken voor het maken van een nieuwe voorstelling.

Collectief DansBlok won de VKZ Spoffin OFF Award voor hun act ‘FRAME’, een dansvoorstelling over ruimte innemen en elkaars grenzen ontdekken. In deze voorstelling staan vragen centraal als: wat betekent ruimte eigenlijk? Kan ruimte van iemand zijn? Welke grenzen moet je bewaken, welke verleggen en wanneer vervaagt de grens of wordt die overschreden? Met FRAME wil Collectief DansBlok zichtbaar maken wat dansers fysiek doorvoelen.

De tweede plaats van de Spoffin OFF Award naar het Nederlandse Cie CA voor hun act ‘Tussen Ons’ en de derde plaats naar de Oostenrijkse circusgroep ConTakt voor hun act ‘Foley’. De winnaar van de Spoffin OFF Award wordt gekozen door het publiek; Collectief DansBlok kreeg maar liefst 37,5% van de 253 stemmen. 

De VKZ Spoffin OFF Award is in het leven geroepen om opkomend talent te ondersteunen. Deze publieksprijs wordt toegekend aan de meest gewaardeerde act in het Spoffin OFF-programma. Als hoofdsponsor van het festival maakt VKZ de Spoffin OFF Award mogelijk, om talentontwikkeling in de wereld van straattheater verder te ondersteunen. VKZ-directeur Saskia Knoop: “Het is mooi om te zien hoeveel parallellen er zijn tussen straat- en locatietheater en de werkzaamheden van VKZ: creativiteit, communicatie, interactie én resultaat.”

Collectief DansBlok kan de gewonnen € 2.500 gebruiken als bijdrage voor het ontwikkelen van een nieuwe voorstelling. Ook mogen zij twee weken voor de volgende editie van Spoffin een residentie houden in Amersfoort.