Brengen webshops weer leven in de winkelstraat?

De opkomst van webshops wordt als belangrijke oorzaak gezien voor winkelleegstand in dorps- en stadscentra en faillissementen van grote retailers. Zo verschenen er meerdere artikelen dat het faillissement van V&D deels te wijten is aan het feit dat V&D relatief laat een webshop opende. Ook het faillissement van Kijkshop zou deels te wijten zijn omdat het te laat zou hebben ingespeeld op de opkomst van de online markt.

De combinatie van het aantal faillissementen van fysieke winkels/retailers en tegelijkertijd de explosieve groei van webshops lijkt een somber scenario te schetsen voor de levensvatbaarheid en toekomstbestendigheid van de fysieke winkels.

Maar, wat is nu echt de invloed van e-commerce op de fysieke winkels? Sluit het één het ander uit?

Diverse onderzoeken schetsen een interessant ander beeld. Zo beschrijft Hans van Tellingen in zijn boek #WatNouEindeVanWinkels dat de van origine ‘pure webshops’ het lastig hebben om break-even te draaien, laat staan om winst te genereren. Een relatief nieuwe ontwikkeling van deze ‘pure webshops’ om toch winst te kunnen behalen is het openen van fysieke winkels. CoolBlue is hier, met inmiddels zes vestigingen in Nederland, een goed voorbeeld van. Ook zijn onder andere Amazon en Zalando bezig met het openen van fysieke winkels. Reden hiervoor is dat we in de huidige markt zien dat de meest winstgevende webshops de webshops zijn die ondersteunend zijn aan fysieke winkels. Goede voorbeelden hiervan zijn H&M en Zara. Deze van oorsprong fysieke winkels hebben een uitgebreide webshop die specifiek wordt gebruikt als extra service voor de klant, om nieuwe klanten aan te trekken en om klanten naar de winkel te lokken. Het overgrote deel van hun omzet blijft namelijk afkomstig uit de fysieke winkels.

De komende jaren zullen de ‘pure webshops’ juist meer opduiken in het straatbeeld. Het probleem voor webshops om winstgevend te worden, mede veroorzaakt door hoge verzend- en retourkosten, zorgt ervoor dat de webshops de komende jaren de fysieke winkels niet laten verdwijnen, maar juist ondersteunen en versterken. En dat is goed nieuws voor de toekomst van de winkelstraten.